Blog: Muziek goed voor uw gezondheid? Zeker weten!

05 oktober 2016

Muziek kan uw lichaam, uw geest en uw welzijn beïnvloeden. Keiharde rockmuziek zorgt voor een ander gevoel dan rustige klassieke muziek. Muziek kan rust of onrust geven. Maar muziek kan nog veel verder gaan dan dat. Muziek is helend en goed voor je gezondheid.

"Door het horen van vrolijke en optimistische muziek kopen wij meer in een supermarkt."

Stemming

Als u muziek luistert komen hormonen vrij. Er zijn verschillende soorten hormonen en elke frequentie van klanken zorgt voor een ander hormoon. Hormonen bepalen hoe we ons voelen. Lage tonen zorgen ervoor dat we ons loom, rustig en ontspannen voelen, terwijl hoge tonen ons actiever en oplettender maken.

"Bij droevige muziek vinden mensen een huilend persoon nog sympathieker."

Een kleine test:

Welke emoties roepen deze muziekfragmenten bij u op?

Welke emoties roepen deze muziekfragmenten bij u op?

Wist u dat muziek kan helpen...

 

...om beter te slapen?

Uit onderzoek is gebleken dat het luisteren naar met name klassieke muziek slapeloosheid tegengaat en een gezonde slaap bevordert.

...om stress te verminderen?

Muziek vormt een afleiding voor gedachten. Uw spieren ontspannen zich, de bloeddruk wordt lager en de ademhaling regelmatiger. Luisteren naar muziek heeft hetzelfde effect op de geest als een massage heeft op het lichaam.

...de bloedvaten te stimuleren?

Emoties beïnvloeden de werking van de bloedvaten. Door het luisteren van muziek die positieve gevoelens opwekt, wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

 

Muziek en dementie

Dat muziek een positieve werking heeft is duidelijk. Ook bij mensen met dementie heeft het luisteren van muziek invloed. Vaak komen naar aanleiding van muziek allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Het luisteren naar muziek kan de hersenactiviteit tot wel 60% verbeteren.

Muziek kan degene met dementie rust geven als hij of zij geïrriteerd is, activeren als diegene passief is en vrolijk maken als hij of zij verdrietig is.

Zoek online naar muziek voor degene met dementie. Spotify heeft diverse afspeellijsten uit de jaren '30-'40, '50-'60 en '70-'80. Op Youtube kunt u gemakkelijk nummers opzoeken en Radio-remember is een online radiostation speciaal voor ouderen met dementie.

Klassiek concert

Ontspan en geniet van dit muzikale spektakel

Nú met € 30,- korting

Met korting naar Het Park Hoorn

Een leuke voorstelling met veel muzikale tintjes.

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99