Blog: Leren masseren

07 september 2016

Leren masseren

Voor de meeste van ons is de vakantieperiode voorbij. Wil je dat ontspannen en vrije gevoel vasthouden? Leer masseren!
Fijn voor een ander, maar ook voor jezelf. Het is leuk om te leren hoe je iemand kan laten ontspannen.
Tijdens de lessen kan je, als proefkonijn, ook lekker genieten van de massagetechnieken die door de medecursisten worden geoefend.
 

Het doel van de massagecursus is  mensen leren wat goed werkt en wat minder fijn is tijdens het masseren.

Kijk, als je bij de nek komt, dan doe je iets leuks.” Deze cryptische boodschap dringt nauwelijks tot me door. Buik op de tafel, hoofd op een opgerolde handdoek, rug bloot en tien leergierige cursisten om me heen die mijn spierwitte velletje bestuderen. Normaal gesproken zou dat wat gênant zijn, maar eerlijk gezegd soes ik lekker weg na een drukke werkdag. Is dat wel slim? Straks mag ik zelf in de praktijk brengen wat massagedocent en fysiotherapeut Anke Breur nu voordoet. “Strijk met je platte handen naar boven langs de ruggengraat, draai van buiten naar binnen een rondje…” Bijna begin ik zachtjes te snurken.

Door het masseren kun je actine en myosine uit elkaar trekken, waardoor de spier zich kan ontspannen.

Boeiende uitleg

Het gebeurt allemaal tijdens de tweede les (van de vijf) die Anke voor Omring over masseren geeft. Steevast begint ze zo’n avond met een vragenrondje, waarbij de docente elke deelnemer afzonderlijk het woord geeft. Dan volgt er een interessante uitleg, deze keer over spieren. Nooit geweten dat het verschil tussen een spier en een pees is dat er door een spier veel bloed stroomt en door een pees maar weinig. “Daardoor duurt het vaak lang voordat een scheurtje in je achillespees geneest”, vertelt Anke. “Spieren zijn opgebouwd uit bundels met een vlies erom. Als je een lendelap van de slager in de pan legt, dan zie je die vliezen ook. Elke spierbundel bestaat weer uit vezels. In deze vezels vindt het belangrijkste proces plaats: daar schuiven de twee eiwitten actine en myosine in elkaar als de spieren zich aanspannen. Bij turners levert dat zo’n mooie bobbel op hun bovenarm op”. Door het masseren kun je die actine en myosine uit elkaar trekken, waardoor de spier zich kan ontspannen. “Maar doe dat wel met kennis en gevoel”, waarschuwt Anke. Het doel van de massagecursus is dan ook om mensen te leren wat goed werkt en wat minder fijn is tijdens het masseren. Deelnemer Marc komt daar inderdaad voor: “Ik wil meer dan ‘zomaar alleen wat doen met mijn handen’ als ik mijn partner masseer.” Anke vult aan dat de cursus nadrukkelijk niet is bedoeld als onderdeel van een therapie of behandeling. Voor Marc was die eerste avond overigens extra spannend, want zijn eigen partner doet niet mee en dus oefent hij op een onbekende vrouw. “Maar het contact was meteen al erg leuk en ik voelde me snel op m’n gemak.”

Het contact was meteen al erg leuk en ik voelde me snel op m’n gemak.

Gêne wegnemen

Ook voor mijn ‘slachtoffer’, Omringmedewerkster Monique Dekker, is het even slikken om onbekende handen op haar rug te voelen. Bovendien is het de bedoeling dat ik haar broek iets verschuif en haar bh-bandje losmaak. Ik probeer het allemaal zo rustig en voorzichtig mogelijk te doen, haar afgedekt te houden met een handdoek en na afloop zo snel mogelijk haar T-shirt aan te geven. Anke legt uit dat je het ongemakkelijke gevoel bij de ander ook een beetje kunt wegnemen door te vertellen wat je gaat doen. En een van de deelneemsters zegt heel lief dat ‘ik mooi ben zoals ik ben’. Die wetenschap maakt me blijkbaar zo relaxed dat ik dus inderdaad al snel vergeet dat ik proefkonijn ben. Ook Monique ligt erbij alsof ze ervan geniet, al zijn mijn handen dan niet zo vaardig als die van Anke. Maar er is natuurlijk ook nog een andere kant: hoe is het om de massage te geven? Leuk! Het voelt erg fijn om louter met je handen iemand een prettig, ontspannen moment te bezorgen. Volgens Anke ziet dat er bij mij echter niet zo uit. “Waarom kijk je zo moeilijk?” Pure concentratie! Ik probeer wijs te worden uit de tekeningetjes op het grote beeldscherm in het lokaal en me te herinneren welke kanten de massagedocente ook alweer op streek. Was ik nou toch maar wakker gebleven.

Meld u nu aan!

Vijf lessen van 1,5 uur. € 85,- voor pashouders

Aanmelden

Massage cursussen

Vijf lessen van 1,5 uur. € 85,- voor pashouders

Bekijk locaties

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99