Lekker in je vel met Reiki

29 januari 2016

‘Ik merk het effect in mijn hele lijf’

Je goed voelen en in balans zijn: we willen het allemaal. Maar hoe doe je dat? De redactie gaat op onderzoek voor u uit. Deze keer: Reiki

Vlak voor mijn vakantie sta ik moe van al het werken bij de voordeur van Marjan Postema. Ik zie een bordje met ‘Praktijk de Kracht’. Iets wat ik precies kan gebruiken: een beetje nieuwe energie. Een vrouw met een open gezicht opent de deur en begroet me met een stevige handdruk en een grote glimlach. Dat voelt goed.

Een deken van rust

Ze gaat me voor naar haar behandelkamer. Een heerlijk rustgevende ruimte met brandende kaarsjes, boedha beelden en afbeeldingen van engelen. Ik neem plaats aan het tafeltje tegenover haar en haal diep adem. Marjan kijkt me aan en zegt: “Je bent moe, hè?” Kennelijk straalt van me af dat ik wel wat rust kan gebruiken. Marjan neemt kort mijn medische geschiedenis met me door en dan mag ik heerlijk op de zachte massagetafel gaan liggen. Ze dekt me toe met een warme deken en pakt mijn voeten in met een zachte handdoek zodat ze lekker warm blijven.

Het stroomt weer

Haar beide handen legt Marjan op mijn schouders en vanuit daar op verschillende plekken op of boven mijn lijf. ”Normaal ga ik nooit naar de kruin”, zegt ze, “maar ik voel dat het bij jou nodig is.” Ik merk het effect in mijn hele lijf en vooral in mijn benen. Alsof er een stroom van energie vanaf mijn hoofd - waar haar handen zijn - door mijn lichaam vloeit. Ik adem goed met haar mee. Vanuit mijn yogalessen weet ik hoe belangrijk de focus op de ademhaling is om rust in je lijf te krijgen. Maar hoe zal iemand dit ervaren die helemaal blanco en zonder kennis van energie dit ondergaat?

No-nonsense

Marjan legt na de behandeling uit dat ze Reikicursussen geeft aan Omringpashouders. ”Er zijn veel mensen die puur uit nieuwsgierigheid meedoen en nog nooit met Reiki in aanraking zijn geweest. Zo ben ik zelf ook begonnen. Ik heb een no-nonsense aanpak en dat helpt. Reiki is niet zweverig. Het is simpelweg energie doorgeven met je handen en ik leer de mensen hoe dat moet. Iedereen kan het, zonder uitzondering. Het gaat vooral om de intentie. Je kent vast wel de situatie dat je aan iemand denkt en dan belt diegene je net op... Dat is ook een vorm van contact leggen op energieniveau. Bij Reiki ben je een doorgeefluik. Je geeft dus niet jouw energie weg, want dan zou je uitgeput zijn na iedere behandeling die je geeft. Nee, je helpt de ander door contact te maken met de energie om je heen en dat geef je door”, legt Marjan uit. Oké, dat laatste klinkt wel een beetje zweverig. Maar hier liggende op de behandeltafel kan het me niet zoveel schelen hoe het werkt: ik voel het en dat is voldoende.

Geloof

Reiki moet je zelf ervaren en je moet erin geloven, dat is me wel duidelijk. Dat er ontzichtbare energieën zijn zoals radio- en televisiegolven, geluidsfrequenties of röntgenstralen is algemeen geaccepteerd. En daarvan vragen zich maar weinig mensen af hoe het precies werkt. Waarom is dat bij eeuwenoude Oosterse geneesmethodes zoals Reiki, accupunctuur of voetreflexologie dan wel het geval? Ik voel me duidelijk  beter na de behandeling en dat is voor mij reden genoeg om Reiki heerlijk te vinden.

Marjan ziet tijdens haar cursussen wel vaker dat mensen met ditzelfde vraagstuk worstelen. ”Met wat voor reden of achtergrond iemand ook meedoet aan de cursus, iedereen krijgt ergens een ‘Ah-ha moment’, waarop hij iets voelt, ziet of weet. Dat is voor iedere persoon anders. In een enkel geval ervaart een cursist echter niets, zeker als het denken heel erg in de weg zit. Maar meestal voelt men prima aan of de tijd rijp is om aan Reiki te beginnen of niet.”

Tevreden en lekker loom stap ik even later met een foldertje over de Reikicursus in mijn auto. Ik voel me een stuk rustiger dan een uur geleden. Dit smaakt naar meer, concludeer ik, en met een scheef oog zoek ik de eerstkomende datum van de cursus op. Het idee om mezelf en anderen Reiki te geven, klinkt me best aanlokkelijk in de oren.

Zelf Reiki geven?

Reiki I bestaat uit twee cursusdagen, waarin u leert hoe u uzelf en anderen een Reikibehandeling kunt geven. Kosten: € 155,- of € 140,- met Omringpas. De volgende cursus is op 6 en 7 november. Reiki II bestaat uit één cursusdag. Tijdens deze cursus leert u hoe u de energie versterkt kan doorgeven en de mentale genezing kan ondersteunen. Daarnaast leert u het ‘op afstand’ behandelen van mensen en situaties. Kosten: € 170,- of € 155,- met Omringpas. Voor actuele cursusdata, aanmelding en overige vervolgcursussen kunt u op de pagina Reiki op deze website. Klik hier voor de link.

Cursus Reiki

Leer hoe u een Reiki behandeling kunt geven.

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99