Huidkanker

19 juli 2018

Eén op de zes Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker. Meestal gaat het om het basaalcelcarcinoom (BSC), een huidkankervorm die zich niet uitzaait en goed te behandelen is. Wat is BSC eigenlijk, hoe kunt u het herkennen en wat kunt u eraan doen?

Hoe ontstaat deze vorm van huidkanker?

Huidkanker is een beschadiging van de huidcellen, waardoor die zich ongeremd blijven delen. Bij het BSC gaat het om een beschadiging van de opperhuid. Het UV-licht van de zon of van de zonnebank is bij het BSC de boosdoener. Huidkanker is niet besmettelijk.

Hoe ziet het er in het begin uit?

Meestal ontstaat er een glad, glazig knobbeltje met een parelmoerachtige glans, dat heel langzaam groeit. Soms zijn er ook bloedvaatjes in te zien. In het gezicht en op het (kale) hoofd komt het BSC het meeste voor, maar het kan ook elders op het lichaam te vinden zijn. In dat geval ziet het er vaak uit als een 'eczeemplekje', maar dit soort plekjes reageert niet op een crème of zalf tegen eczeem. Bovendien is het vaak een beetje sprieterig van vorm. Het groeit langzaam door en geeft weinig klachten.

En wat gebeurt er dan?

Op den duur kan in het midden een zweertje ontstaan, waaromheen een rand met een parelachtige glans zit. Dit zweertje is soms vochtig en heeft een korst die gemakkelijk open gaat. Het wondje wil vaak niet genezen.

Wanneer moet u ermee naar de dokter?

Als u een glazig knobbeltje ontdekt in uw gezicht of op uw hoofd. Of als een eczeemplekje elders op uw lichaam, ondanks uw eczeemzalf, niet verdwijnt. Het is verstandig om uw huisarts ernaar te laten kijken, want die kan met het blote oog vaak al zien of het om huidkanker gaat of gewoon om een onschuldig ouderdomsvlekje. Soms neemt uw huisarts een biopt (een stukje van uw huid) om het zeker te weten of om erachter te komen hoe het BSC groeit. Op de groeiwijze wordt namelijk de behandeling gebaseerd. Gaat het inderdaad om het BSC, dan stuurt uw huisarts u door naar een specialist.

Hoe wordt het BSC behandeld?

Er zijn diverse mogelijkheden om huidkanker te behandelen, mede afhankelijk van de vorm, de plaats van het plekje en uw persoonlijke voorkeur. Meestal wordt een knobbeltje of vlekje onder plaatselijke verdoving weggesneden in het ziekenhuis. Behandelingen met zalf, stikstof, bestralen, wegschrapen en wegbranden zijn soms echter ook mogelijk. Wilt u daar meer over weten, overleg dan met uw arts of kijk eerst op www.basaalcelcarcinoom.huidkanker.nl.

Wat gebeurt er als u niets doet?

Dan kunnen de huidkankercellen blijven doorwoekeren. Op de lange duur kunnen de kankercellen zelfs naar binnen groeien en botweefsel, de ogen of kraakbeen aantasten.

Waarom hebben vooral ouderen er last van?

Al komt huidkanker tegenwoordig ook bij 30-plussers voor, de meeste problemen doen zich voor bij 45-plussers. Dat komt omdat zij zich meer en langer hebben blootgesteld aan de zon. Op de eerste plaats omdat ze al langer leven en op de tweede plaats omdat er vroeger minder bekend was over de schadelijke gevolgen van zonlicht. Tegenwoordig weet iedereen dat je moet opletten voor de zon. En: hoe vaker iemand verbrand is, hoe meer kans op huidkanker. Ook patiënten met een immuunziekte lopen een groter risico. Krijgen jonge mensen een BSC dan is er in 1 tot 5 procent van de gevallen een erfelijke oorzaak.

Hoe kunt het voorkomen?

Door uit de zon te blijven tussen elf en drie uur. Als u toch naar buiten gaat, smeer u dan goed in en draag eventueel een hoed met brede rand.

72% van alle huidkankerpatiënten heeft een BSC

 

 

 

 

 

 

Bij ongeveer 40 tot 50% van de patiënten worden er binnen 5 jaar opnieuw één of meerdere BSC’s op een andere plek ontdekt

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99