Blog: De effecten van alcohol: Fijn of juist venijn?

03 maart 2016

Iedereen kent het wel: u zit samen op de bank of bij te kletsen in een café en al snel stelt iemand voor om ‘’even gezellig een borrel te doen’’. Alcohol en gezelligheid gaan in de volksmond dan ook vaak hand in hand. Maar wat doet dit ene glaasje wijn, of dat ene biertje nou met een lichaam?

De reden om te drinken is voor iedereen verschillend. Zo worden jongeren vaak beïnvloed door groepsdruk of zijn zij nieuwsgierig, terwijl ouderen eerder een borrel nemen voor de gezelligheid of als een vorm van ontspanning. Op deze manier wordt het drinken van een borrel al gauw een gewoonte en drinkt u onbewust meer dan u zelf zou denken.

Gevolgen van alcohol voor jong en oud

Dat alcohol met maten gedronken moet worden is algemeen bekend. Dit wordt vaak tegen jongeren gezegd wanneer zij op stap gaan, maar dit geld voor alle generaties.

Effecten op korte termijn

De directe effecten hangen in grote lijnen samen met het aantal glazen die u drinkt. Bij het nuttigen van 1-3 glazen is het effect van alcohol, als verdovend middel, dan ook niet zo groot en negatief. De meesten worden vrolijker, uitbundiger en spraakzamer. Het nuttigen van 3-7 glazen heeft al minder positieve invloeden. Dit veroorzaakt zelfoverschatting, een slechter geheugen en een teruglopend reactievermogen. Dit kan ervoor zorgen dat u situaties minder goed in kan schatten en dat er zo gevaren ontstaan. Bij 7-20 glazen verergeren al deze effecten tot een onverantwoordelijk niveau. Daarbij verdwijnt je zelfkritiek en coördinatie, raak je in de war, ben je afwezig en kan je je emoties slecht in bedwang houden. In het ergste geval kan u zelfs een tijdelijke geheugenstoornis oplopen. Het drinken van meer dan 20 glazen kan zelfs levensbedreigende situaties veroorzaken.

Naast leeftijd beïnvloeden factoren als gewicht en sekse ook de effecten van alcohol. Dit heeft allemaal te maken met de hoeveelheid lichaamsvocht. Hoe meer lichaamsvocht, hoe kleiner het effect. Zo hebben vrouwen gemiddeld minder lichaamsvocht en op hen heeft alcohol ook meer effect. Ook ouderen en magere mensen hebben minder lichaamsvocht en ervaren dus grotere effecten van alcohol.

Effecten op lange termijn

Op lange termijn kan overmatig drankgebruik desastreuze gevolgen hebben voor uw lichaam. Hierbij moet alleen gezegd worden dat dit voornamelijk gebeurd als er sprake is van alcoholmisbruik, dus alcohol in té grote maten. Hoeveel alcohol eenieder kan drinken verschilt per persoon. Zo kan een man gemiddeld 2-3 glazen per dag drinken en een vrouw 1-2 glazen per dag zonder dat dit grote gevolgen met zich meebrengt.

Wanneer dit aantal glazen regelmatig, of zelfs dagelijks, overschreden wordt kan dit leiden tot hart- en vaatziekten, leveraandoeningen, nieraandoeningen en een verhoogde bloedsuikerspiegel. Daarnaast kan alcohol ook een verslavende werking hebben en psychische problemen en depressies veroorzaken.

Feit of fabel

Iedereen gebruikt ze wel eens in hun voordeel; de vaste zinnen die alle nare gevolgen van alcohol verminderen en weerleggen. Maar welke zijn nou feiten en welke fabels? Hieronder staan er een aantal op een rij.

 1. Een glas wijn bevat meer alcohol dan een flesje bier. Fabel

  Wanneer bier, witte wijn en rode wijn uit het daarvoor bestemde glas gedronken wordt bevat ieder glas hetzelfde alcoholpromillage.

 2. Mensen die niet drinken zijn volledig ‘’alcohol vrij’’. Fabel

  Het menselijk lichaam maakt iedere dag zelf een kleine hoeveelheid alcohol aan. Hierdoor heeft dus iedereen altijd alcohol in zijn lichaam.

 3. Met een volle maag bent u minder snel onder invloed. Feit

  Dit komt doordat alcohol minder snel opgenomen wordt in het bloed. Hierdoor zijn de effecten op korte termijn ook minder heftig.

 4. Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn.  Fabel

  De achtergrond van deze spreuk stamt uit de middeleeuwen toen de arme mensen bier dronken en de rijke wijn. Wijn na bier betekend dan ook dat je omhoog was geklommen op de sociale ladder. Dit is een van de bekendste spreuken over alcohol, maar helaas ook dit is niet waar. Het maakt niet uit in welke volgorde je bier en wijn drinkt, het effect is hetzelfde.

 5. Alcohol drinken zorgt voor ontspanning. Feit

  Dit is tot op zeker hoogte waar, alleen gaat het hierbij om het gematigd nuttigen van alcohol. Wanneer er veel alcohol wordt gedronken kan dit lijden tot serieuze gezondheidsrisico’s en depressie, wat uiteindelijk weer zorgt voor stress. 

Feit: Met een volle maag bent u minder snel onder invloed.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fabel: Een glas wijn bevat meer alcohol dan een flesje bier.

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99