Blog: Zorg tijdens vakantie in het buitenland

20 juli 2016

Naar het buitenland… en de zorg dan?

We gaan allemaal graag op vakantie, maar als je van zorg afhankelijk bent wordt dat een stuk lastiger. Toch is er heel veel mogelijk. Ook als je onverwachts zorg nodig hebt in het buitenland is de hulp nabij, mits je goed verzekerd bent.

Marco Kuiper (26)

kreeg vier jaar geleden een ernstig ongeluk tijdens zijn vakantie in Polen. Hij brak zijn rug na een val uit het raam.

“Het gebeurde al op de derde dag van onze vakantie. Ik was met een groep vrienden in Polen. Al slaapwandelend ben ik naar het raam van mijn hotelkamer gelopen. Een vriend die bij mij op de kamer lag, zag me er wel naartoe gaan, maar had geen idee dat ik in feite sliep. Ik heb het raam geopend en ben 4,5 meter naar beneden gevallen. Gelukkig stond er een plastic tafel die de val iets heeft gebroken.”

Een zware breuk

“Toen ik wakker werd, kon ik nog lopen, maar ik had zoveel pijn! Mijn vrienden waren helemaal in paniek. We hebben een taxi genomen naar de Eerste Hulp, maar we werden niet geholpen, omdat niemand van ons Pools sprak. Vanuit daar hebben we een ambulance gebeld die me naar het ziekenhuis heeft gebracht. Ik moest er meteen plat liggen en kreeg een grondige check. Al snel bleek hoe ernstig het was: ik had mijn rug gebroken. Dan stort je wereld in hoor! Ik wist niet of ik verlamd zou raken. Toen uit de CT-scan bleek dat het een stabiele breuk was, wist ik dat ik niet geopereerd hoefde te worden.”

Liggend in het vliegtuig

“De alarmcentrale regelde dat er een broeder overkwam uit Nederland die mij zou begeleiden naar huis. Dat gaf enorm veel rust. Al die tijd lag ik daar maar op mijn rug. Hij stelde me gerust en heeft me werkelijk fantastisch begeleid. Want er kwam nogal wat bij kijken om mij te vervoeren. Er moesten negen stoelen neergeklapt worden in het vliegtuig om mij liggend naar huis te krijgen! Ik heb vaak gedacht: stel dat ik niet goed verzekerd was geweest. Dan waren alle kosten voor repatriëring en de begeleiding niet vergoed. Dat was echt, bovenop het ongeluk, verschrikkelijk geweest. Gelukkig ben ik er lichamelijk weer helemaal bovenop gekomen. Ik sluit nog wel steeds iedere avond alle deuren en ramen en leg de sleutel weg.”

Jos en Gertruud Le Blansch (beide 67)

gaan samen op een cruise naar de Noordkaap. Gertruud woont al 7 jaar in verpleeghuis Lindendael. “We waren al een aantal keer met het Rode Kruis weg geweest, maar dan zit je alleen maar tussen de zieke mensen. Dat voelde als een gevangenis voor mij”, vertelt Jos. Via een advertentie in de krant zag ik dat er een cruise was naar Noorwegen met een aantal zorghutten aan boord. Het was best wel prijzig, maar ik dacht: nu is mijn meisje er nog, daar gaan we van genieten. Het is zo goed bevallen dat we dit jaar weer gaan. Nu naar de Noordkaap.” “Het zorgteam bij Lindendael helpt ons erg goed. Dat scheelt mij zoveel papierwerk en gedoe. De zorg die mijn vrouw normaal in het verpleeghuis krijgt, wordt tijdens de vakantie overgeheveld, zodat we die kosten niet extra hebben. Het is een hele ontlasting dat het allemaal goed geregeld is. Het team aan boord verleent ’s ochtends en ’s avonds zorg in de hut en overdag help ik mijn vrouw zo veel mogelijk. En ik kan altijd een beroep doen op iemand als het nodig is. We kunnen ter plekke ook op excursie, want zelfs de bus is rolstoeltoegankelijk. Je moest mijn meisje eens zien als we op vakantie zijn. Daar zit dan een stralende vrouw in een rolstoel! En ik geniet ook, hoor. We gingen vroeger niet vaak naar het buitenland, dus voor mij is het ook een hele belevenis.”

Raymond Nentjes

werkt als verzekeringsadviseur bij Univé op het regiokantoor in Den Helder. “Ik maak het bijna dagelijks mee. Mensen willen niet te veel betalen en zich niet verzekeren voor dingen die niet nodig zijn. En dat is natuurlijk volkomen terecht. Maar vaak wordt er dan op de verkeerde dingen bezuinigd. Een veelgehoorde opmerking is: ‘Een reisverzekering? Dat is toch alleen voor bagage?’ Maar niets is minder waar. Natuurlijk dekt de reisverzekering ook je bagage, maar een veel belangrijker aspect is de repatriëring of opsporing. Als je naar huis gebracht moet worden met eventueel professionele begeleiding of als er een reddingsactie op touw moet worden gezet, dan heb je een reisverzekering nodig. De basisverzekering dekt die kosten niet.”

Medische kosten

“Dikwijls sluiten mensen ook de medische kosten uit in hun reisverzekering. Dat is prima, zolang men aanvullend verzekerd is. De basisverzekering dekt namelijk tot 100% van het Nederlandse tarief. Maar in sommige landen zijn de kosten hoger dan in Nederland en in dat geval worden de extra kosten niet gedekt. Een aanvullende verzekering of een reisverzekering met medische kosten dekt die extra kosten wel.”

Zorg op vakantieadres

“Wat mensen soms ook niet weten, is dat zorg via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vaak ook wordt vergoed tijdens de vakantie. De zorgorganisatie ter plekke neemt dan de zorg over. Dit is niet voor alle landen mogelijk en afhankelijk van het zorgaanbod en de zorgvraag. Maar als je verzorging of verpleging hebt, hoeft dat dus niet te betekenen dat je nooit meer op vakantie kunt. Integendeel, er is heel veel mogelijk. In principe bepaalt het zorgkantoor (bij AWBZ zorg) en/of de zorgverzekeraar (bij zorg uit basisverzekering) welke kosten vergoed worden. De dienstverlenende zorgorganisatie in Nederland kan vaak verder helpen om een en ander af te stemmen met de organisatie die de zorg verleent tijdens de vakantie.”

We waren totaal in paniek. De komst van de broeder bracht rust.

 

 

 

 

 

Het is een enorme ontlasting dat de zorg geregeld is.

 

 

Tips voor vakanties met zorg

1. Speur eens op het internet. U zult zich verbazen over de mogelijkheden. Van rolstoelgeschikte accommodaties tot thuiszorg op uw vakantiebestemming. Zelfs in een rolstoel op safari in Afrika is mogelijk!

2. Indien u onverwachts hulp of zorg nodig heeft tijdens uw vakantie, bel dan altijd eerst de alarmcentrale van uw verzekeringsmaatschappij. Dit voorkomt veel problemen achteraf.

3. Omring werkt samen met zorgorganisatie Careyn op het gebied van vakanties met zorg speciaal voor pashouders. Tijdens deze reizen is er 24 uur begeleiding door verpleegkundigen en verzorgenden. Klik hier voor meer informatie of vraag de volledige brochure aan via 088- 206 79 99. Tijdens uw vakantie op Texel kunt u thuiszorg van Omring krijgen.

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99