Blog: Voetreflexologie: een weerspiegeling van het hele lichaam!

29 april 2016

Bent u ook nog op zoek naar een bijzonder Moederdagcadeau? Wij hebben de tip: Een voetreflex massage. Maar wat is dat nou precies? En wat heeft het voor effect? Onze redactie gaat op onderzoek uit.

Heel zachtjes wrijft Christa Wonder met twee handen over mijn rechtervoet. Zalig, zeg. Het is het begin van haar voetreflexbehandeling. “Een behandeling klinkt misschien zwaar, maar dat hoeft niet per se”, vertelt ze. Als ze samen met haar collega’s Jacqueline Bommer en Jacandra Belt bij Omring een voetreflexbehandeling geeft, dan ligt de nadruk namelijk vooral op een ontspanningsmassage van de voeten.

Vertroetelmoment

Christa: “Lekker even een half uurtje uitrusten en je voeten laten vertroetelen. Dat kan bijvoorbeeld erg prettig zijn voor mensen die veel stress op hun werk hebben of voor mantelzorgers. Maar ook voor ouderen is het heerlijk. Ik zie ook hen volop genieten als ik bezig ben en daar geniet ik dan weer van.”
Eigenlijk is een voetreflexbehandeling meer dan een ontspanningsmassage. “In de voeten eindigen de energiebanen - zeg maar de zenuwen – die langs je organen, spieren en gewrichten lopen. Ik activeer ze als ik ze aanraak en zo kan ik alles een boost geven. Het is een soort APK voor je hele lichaam. Heb je ergens last van, dan is het gevoelig als ik het plekje op je voeten aanraak waar de energiebaan uitkomt. Bij ouderen doe ik dat daarom heel voorzichtig, want die hebben meestal meer klachten dan jongeren.” Sommige mensen komen speciaal vanwege bepaalde gezondheidsproblemen naar Christa, die een eigen praktijk in Anna Paulowna heeft. “Zoals migraine of andere hoofdpijnklachten. Schouder- en nekklachten, pijn in de heup, rugpijn… Dat zijn de problemen die ik het meest behandel. In dat geval zie ik mensen trouwens meestal een paar keer, want dat krijg ik niet in één keer weg. Overigens heb ik contact met een fysiotherapeut en verwijzen we soms naar elkaar door.”

Extra aandacht

Tja, een pijntje hier of daar, dat heb ik uiteraard ook. Wie niet? In mijn knie zeurt er al een jaar wat en onderin mijn rug zit het ook niet zo lekker, vooral niet als ik een tijd achter de computer heb gezeten. Kan Christa daar een beetje aandacht aan besteden? “Ja hoor, ik doe mijn best”, belooft ze. Tijdens de behandeling lig ik relaxed op haar behandeltafel. Mijn broek heb ik opgestroopt, dus ik hoef niets uit te trekken. Wel zo fijn. Er zweeft eucalyptusolie met rozemarijn mijn neus in. Pianomuziek met meeuwen die zachtjes roepen masseert mijn oren. Normaal word ik altijd wat kriebelig van zo’n zweefmuziekje, maar hier past het uitstekend. In de hoek ligt een houten leesplank met twee getekende voeten en knoppen. Later neemt Christa die erbij als ze uitlegt wat ze allemaal heeft bevoeld. Ik krijg bovendien een tekening mee waarop ze aangetekend heeft waar de ‘pijnpunten’ zitten, zodat ik het thuis nog eens kan nalezen. Ook handig voor een eventuele volgende keer. Maar wat doet ze nou precies? Het lijkt wat willekeurig gewrijf, geduw en gekietel, toch zit er een diepe gedachte achter. “Eerst het uitscheidingsstelsel, dan de spijsvertering en tot slot de spieren en het skelet. Dat blijkt een goede volgorde qua intensiteit.”

Vinger op de zere plek

Christa neemt dus na wat ontspannende massagegrepen eerst mijn nieren, lever en blaas onder handen. Als ze stevig met haar duim drukt in het midden van de onderkant van mijn rechtervoet, is dat behoorlijk gevoelig. Ook later bij mijn andere voet ervaar ik het precies op dezelfde plek. “Drink je wel genoeg water?”, vraagt ze. “Eh, nou ja, ik vergeet dat inderdaad nogal eens als ik druk bezig ben.” Het zijn mijn nieren die daartegen protesteren en daarom is precies dat plekje wat pijnlijk. Zo werkt ze mijn hele lichaam af via mijn voeten: maag, darmen, hoofd, armen, benen en inderdaad, de knie. Nooit geweten dat er aan de zijkant van je voeten een knobbeltje zit dat in verbinding staat met je knie. Ze masseert het zachtjes, ik voel het flink en tot twee dagen later blijft de zeurende pijn weg. Dat kan toeval zijn, maar ook het werk van Christa. Voor mijn rug heeft de voetreflexmassage nog niet geholpen, maar misschien moet ik mijn voeten gewoon nog een paar keer zo fijn laten bevoelen.

Moederdagactie!

Dit jaar een origineel Moederdagcadeau? Geef een kennismakingssessie voetreflex! 
De voetreflextherapeuten geven een voetreflexmassage  van een half uur voor maar € 15,-. Klik hier voor de beschikbare data en locaties en maak een afspraak!
 

Moederdagactie!

Een half uur voetreflex voor maar € 15!

 

 

‘Het is een soort APK voor je hele lichaam’

 

 

Onder je voet zitten allerlei punten die met organen verbonden zijn.

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99