Blog: Testament voor het leven

31 mei 2016

Velen denken wel na over een testament voor na de dood, maar wat gebeurt er als u tijdens uw leven bepaalde zaken niet meer zelf kunt beslissen? Wie regelt de bankzaken en verzekeringen of verkoopt uw huis als u dement wordt of in coma ligt? Zonder handtekening kunnen uw partner of kinderen niets doen. Een levenstestament voorkomt dit.

Mary Beijlevelt (61)

stond met haar rug tegen de muur toen haar vader (93) binnen zes weken dement werd.

‘Gelukkig had mijn vader een heldere dag toen de notaris kwam’

“Hij regelde altijd alles zelf, mijn vader. Hij woonde zelfstandig, zorgde voor de tuin. Kortom, er was geen enkele aanleiding dat het minder met hem ging. Natuurlijk was hij weleens een beetje verward, maar niets om je zorgen over te maken voor een man van 93. Binnen een paar weken sloeg dat totaal om en kon hij niets meer. Hij kreeg er van alles bij: een long- en blaasontsteking, een delier en hij liep zelfs een bacterie op in het ziekenhuis. Na drie weken kreeg mijn vader een indicatie en werd hij opgenomen in een verpleeghuis. Als enig kind had ik niet alleen de zorg voor hem, maar ook voor zijn bezittingen. Hoe moest ik nu zijn huis en auto verkopen en bankzaken regelen?”

Net op tijd

“Na wat uitzoekwerk kwam ik erachter dat ik een zogeheten bewind kon aanvragen. Maar dat zou maanden duren en het proces is erg ingewikkeld. En in al die tijd kon ik niets doen voor mijn vader. Een notaris adviseerde me om een volmacht te regelen, omdat dit sneller gaat. Maar met een vader met dementie kan dat niet zo maar. De notaris deed best wel moeilijk, want hij twijfelde of hij nog met mijn vader kon praten. Toch is hij naar het verpleeghuis gekomen. We hadden vreselijk geluk, want mijn vader had een heldere dag. Zeer kordaat zei hij: ‘Ik draag het over aan mijn dochter.’ Hij was een slimme man en begreep dat het nodig was. Wat een drama is ons daarmee bespaard!”

Emotioneel

“Mijn man en ik besloten meteen om het zelf wel goed te regelen. We willen onze twee zonen voor een dergelijk probleem behoeden. Ze zijn allebei gevolmachtigd voor ons. We hebben een fijn gezin en ik weet zeker dat ze het beste met ons voor hebben. Bij een levenstestament houd je zelf ook de bevoegdheid over je leven, dus ik hoef niet bang te zijn dat ik niet mijn eigen geld kan uitgeven. Op de dag van ondertekening van de akte was ik toch emotioneel. Waarom? Gewoon, omdat ik besefte dat ik de volgende ben die gaat. Maar dat neemt niet weg dat ik vind dat je de zaken goed moet regelen. We hebben vorig jaar acht mensen om ons heen verloren. Dat is de realiteit.”

Ellen Schipper (35)

tekende onlangs samen met haar partner een levenstestament.

‘Ik doe het voor de mensen om me heen’

“Sinds de geboorte van ons eerste kind zeggen we eigenlijk al dat we iets moeten regelen. We hadden wel een samenlevingscontract, maar daarin stond niets over het voogdijschap van de kinderen. We zijn rond de tafel gaan zitten bij De Erfenis Expert en hebben gevraagd: ‘Wat is er nodig?’ Toen hoorden we pas voor het eerst over het levenstestament. Bij ondertekening van de akte zei de notaris: ‘Wat goed dat jullie er zijn.’ Ze was echt verrast, want de meeste mensen komen pas als het te laat is.” 

“Het deed me allemaal wel wat hoor, want je hebt het toch over onderwerpen waar je normaal niet over spreekt. Maar dat is geen reden om het voor me uit te schuiven. Nu kan ik nog bepalen hoe ik het wil als ik ziek word en zo maak ik het een stuk makkelijker voor de mensen om ons heen. Of mijn ouders ook een levenstestament hebben? Ik dacht altijd dat alles voor hen geregeld is, omdat zij getrouwd zijn. Maar dat is niet helemaal zo. Ik ga het er daarom binnenkort met ze over hebben.”

Nora Mol (45)

ziet een toename van levenstestamenten in haar praktijk De Erfenis Expert.

‘Een huwelijk regelt niet dat je voor je partner mag tekenen’

“De meeste mensen denken dat alles geregeld is als ze getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben. Voor een groot deel is dat waar, behalve dat er geen tekenbevoegdheid is namens de partner die in leven is. Op het moment dat iemand niet meer zelf kan handelen  ̶  wilsonbekwaam is  ̶  door een ongeluk, hersenbloeding of dementie, komt de rest van de familie in problemen. Wilt u bijvoorbeeld het huis verkopen, dan is er een handtekening nodig van beide partners. Als uw man of vrouw in coma ligt of dementie heeft, gaat dat dus niet.”

Gat in de wet

“Tot een aantal jaar geleden was hier niets voor geregeld, behalve het aanvragen van een bewind op het moment dat je al met de rug tegen de muur staat. En die aanvraag bij de rechter kan wel vijf tot tien maanden in beslag nemen. Bij een bewind moet je ook  jaarlijks verantwoording afleggen aan de rechter over alle financiële handelingen en voor iedere uitgave boven de 1500 euro toestemming vragen. Erg vervelend als u een nieuwe bank wilt kopen van uw gezamenlijke rekening of een uitgave moet doen voor uw partner of ouder waar u het bewind over voert. Om deze situaties te voorkomen is er sinds een aantal jaar het levenstestament.”

Voor u beslissen

“Hierin wijst u een of meerdere mensen aan die in uw naam kunnen handelen als u dat zelf niet meer kunt, terwijl u nog in leven bent. Dat kan een partner zijn, uw kinderen of iemand anders die u vertrouwt. Mocht u er bang voor zijn dat de gemachtigde besluiten neemt die u niet wilt, dan kunt u in het levenstestament ook een toezichthouder aanwijzen of een tweede of derde gemachtigde die moet meebeslissen. Als iemand dement is, kan de notaris alleen een akte laten tekenen als hij ervan overtuigd is dat die persoon alles nog begrijpt. Regel het dus op tijd, want hoewel dementie niet in een dag ontstaat, kan iedereen morgen een ongeluk of hersenbloeding krijgen, ook jonge mensen.”

 

 

Mary Beijlevelt (61)
Mary Beijlevelt (61)

 

 

 

Wat staat er in een levenstestament?

Wie over wat beslist, terwijl u nog leeft, maar wilsonbekwaam bent. Zoals:

-    uw auto en huis verkopen
-    bankzaken en verzekeringen regelen
-    belastingaangifte doen
-    medische beslissingen nemen
     en uw behandelverbod en/of
     euthanasieverklaring behartigen
-    schenkingen en/of beleggingen doen
 

 

 

 

 

 

 

In 2014 is het aantal geregistreerde levenstestamenten met 90% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99