Blog: Tai Chi: De spanning uit je lijf!

10 maart 2016

U goed voelen en in balans zijn: we willen het allemaal. Maar hoe doet u dat? Het antwoord is tai chi, een van oorsprong Chinese bewegingsvorm met focus op interne energie, ademhaling en ontspanning.  Laat u meenemen door deze unieke vechtkunst en voel de spanning uit uw lijf wegstromen. 

Wat is Tai Chi?

Tai chi is een bewegingsvorm gericht op het stimuleren en doorstromen van energie. In vloeiende bewegingen neemt u verschillende houdingen aan. Deze houdingen zijn afgeleid van verschillende vechtsporten, vandaar ook de benaming vechtkunst. 

Door de rustige vloeiende bewegingen, concentratie en rustgevende muziek, komt de geest tot rust en ontspant het lichaam. Tai chi helpt bij het losmaken van gespannen spieren en gewrichten, maar helpt ook bij de ontspanning van de geest. 

De 6 geheimen van tai chi

Tai chi komt oorspronkelijk uit zuidoost China. De grondlegger van tai chi was de monnik Tai Chi Chuan. Door de jaren heen hebben veel verschillende  grootmeesters een eigen vorm van deze vechtkunst ontwikkeld. 

Deze vele tai chi vormen hebben deze 6 speerpunten gemeen. Deze punten worden ook wel de zes geheimen van tai chi genoemd. 
1.    Lichtheid
Lichtheid wordt ook wel de Ching genoemd. Alle bewegingen die u aanneemt horen licht te zijn. Alsof u beweegt op een krakende houtenvloer, zonder geluid te willen maken.
2.    Traagheid
Alle houdingen worden op een laag tempo aangehouden. Haast is een taboe bij Tai Chi. Door een laag tempo leert u de houdingen door en door kennen. 
3.    Cirkelvormige bewegingen
In de oosterse vechtsport wordt geloofd dat er meer energie wordt gecreëerd met cirkelvormige bewegingen dan met lineaire bewegingen. 
4.    Constante snelheid
Door een constante snelheid aan te houden worden uw bewegingen vloeiender en het eist uw volledige concentratie. 
5.    Lenigheid
Lenigheid is een van de belangrijke onderdelen van fysieke fitheid. Tai chi versterkt dit door het zwaartepunt laag in de houdingen te leggen.
6.    Ontspanning
Ontspanning in tai chi is anders dan wat velen hieronder verstaan. Het gaat niet om wegdromen of even helemaal niks doen, maar meer om evenwicht in de dingen die u bezighouden. 

Ademhalen als sleutel voor ontspanning

Tijdens het uitvoeren van de oefeningen en het aannemen van de verschillende houdingen wordt er gefocust op de ademhaling. Ademhalen door de neus en naar de buik, waardoor de buik opzwelt. Door hier een ritme in te vinden en dit rustig voort te zetten daalt de hartslag en wordt de stofwisseling en bloedcirculatie bevorderd. 

Tai chi vorm-Yang24

Zoals eerder genoemd zijn er veel verschillende soorten Tai chi. Een van deze vele vormen is tai chi vorm-Yang24, waarin Jan Plomp les geeft in de gymzaal in Den Helder. Bij binnenkomst komt de rustgevende Chinese muziek u tegenmoet. Maar vergis u niet, tijdens deze tai chi les is de inspanning groot. 

De eerste les is een grote uitdaging. Zomaar even meedoen is er niet bij. In hoog tempo wordt er een aaneenschakeling van bewegingen gemaakt en hoge concentratie is vereist. De ontspannen gezichten zijn volledige tegenstrijdig met de spanning die u voelt in de spieren. Een van de leerlingen van Jan, Coby(52), verteld: ’’In het begin is het erg moeilijk: je moet uit je hoofd gaan en focussen op wat je doet. Iedereen bereikt een punt waarop de irritatie zo groot is dat hij denkt: het lukt me nooit! Maar de eerste keer dat je de vorm helemaal goed hebt uitgelopen is zo heerlijk. Het is een kwestie van doorzetten, dan merk je vanzelf dat je rustig wordt. Daarna kun je verder uitbreiden of verfijnen. Zo gebruiken we nu onder andere ook zwaarden en waaiers.’’

Doorzettingsvermogen blijkt essentieel om het punt van totale ontspanning te bereiken. Met de tijd zijn de bewegingen makkelijker te combineren met een rustige ademhaling en worden uw spieren steeds sterker. Het wordt gezegd dat ‘’wie elke dag tien minuten aan tai chi doet, wordt zo lenig als een kat, zo gezond als een houthakker en zo wijs als een filosoof’’.
 

Ontdek tai chi met uw Omringpas

Omringpas biedt bij verschillende leerscholen tai chi les met aantrekkelijke kortingen. Bent u geïnteresseerd? Kijk dan nu op onze tai chi korting pagina voor een cursus bij u in de buurt! 

Mijn drijfveer is de kwaliteit van leven te verbeteren bij cursisten.

 

 

 

 

Tai Chi Chuan: de grondlegger van tai chi.
Tai Chi Chuan: de grondlegger van tai chi.

 

 

 

 

Tai chi maakt me heerlijk rustig. Dit is het helemaal!

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99