Blog: Suikerziekte, is er iets aan te doen?

01 oktober 2015

Diabetes (suikerziekte) komt helaas steeds vaker voor in Nederland. Het is een chronische ziekte die goed te behandelen is. Op tijd erbij zijn, kan echter soms veel problemen voorkomen.

Wat is suikerziekte?

Het is een stofwisselingsziekte waarbij problemen ontstaan met de bloedsuikerspiegel. De medische term voor suikerziekte is diabetes mellitus, maar meestal hebben we het over ‘diabetes’, gevolgd door typenummer 1 of 2.

Wat gaat er dan precies mis?

Normaal gesproken is het zo: wie eet, krijgt koolhydraten (suikers en zetmeel) binnen. Het lichaam maakt daar glucose van, dat via het bloed terecht komt bij de cellen die met behulp van insuline de glucose veranderen in brandstof. Maar er gaat iets mis als er onvoldoende insuline is of als de cellen ongevoelig zijn geworden voor insuline. Dan blijft er te veel glucose in het bloed achter. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel uit balans.

Welke soorten zijn er?

Van alle suikerziektepatiënten heeft 10 procent diabetes type 1 en 90 procent type 2. Bij type 1 maakt het lichaam uit zichzelf helemaal geen insuline aan. Bij type 2 wordt er te weinig insuline aangemaakt of werkt de insuline niet goed. Daarnaast wordt de term ‘zwangerschapsdiabetes’ nogal eens gebruikt. Dit betekent dat er tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen verhoogde glucosewaarden zijn.

Hoe weet u of u suikerziekte heeft?

Moet u erg veel plassen, bent u lusteloos, heeft u vaak dorst en voelt u zich moe? Ook een droge mond, wazig zicht, gewichtsverlies, infecties, jeukende witte vloed of ontsteking van de geslachtsdelen zijn bekende symptomen. Als u dit herkent, dan is er een kans dat u diabetes heeft. U kunt zich bij uw huisarts laten testen op suikerziekte.

Wat zijn de oorzaken?

Waarom iemand diabetes type 1 krijgt, is vaak onduidelijk. Virussen, voeding en milieufactoren zouden een rol kunnen spelen, maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Tot nog toe weten we wel zeker dat veel diabetici met dit type het ook als kind al hebben en dat erfelijkheid bepalend kan zijn. Een vader of moeder met deze ziekte? Dan is de kans daarop voor het kind 1 tot 6 procent en als beiden het hebben circa 10 procent. Bij type 2 ligt het anders. Daarvan zijn de oorzaken makkelijker aan te wijzen: overgewicht, ongezond eten, weinig bewegen, erfelijkheid, zwangerschap, ouderdom of bepaalde medicijnen kunnen deze vorm van suikerziekte veroorzaken.

Hoe kunt u diabetes type 2 voorkomen?

Vooral overgewicht en roken zijn grote risicofactoren. Het is dan ook verstandig om af te vallen als u veel te zwaar bent. Verder kunt u het beste stoppen met roken en meer gaan bewegen plus gezonder eten. Ook ouderen hebben sneller kans op diabetes, maar met betere voeding en vaker wandelen, fietsen of zwemmen kunt u het risico verkleinen. Een diëtiste kan u qua voeding adviseren. Daarnaast zijn er – ook voor ouderen – diverse bewegingscursussen, wandelclubs, aquajogging. Met een Omringpas krijgt u zelfs korting!

Hoe is het te behandelen?

Door te letten op wat u eet en wanneer u eet, kunt u uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Als u daarnaast meer beweegt, vraagt uw lichaam om meer brandstof en daardoor neemt het glucose-overschot af. Met een diëtiste, diabetesverpleegkundige of de praktijkondersteuner van uw huisarts kunt u bepalen wat voor u het beste is, want dat verschilt per persoon. Alleen als u diabetes heeft die met goede voeding, beweging en tabletten niet voldoende in te stellen is, dan is insuline injecteren noodzakelijk. Dit gebeurt altijd in overleg met uw (huis)arts.

En als u er niets aan zou doen?

Diabetes kan uw gezondheid ernstig schaden als u er niet op tijd iets aan doet. U zult zich steeds vermoeider gaan voelen, omdat uw lichaam onvoldoende brandstof krijgt. Daarnaast kunt u problemen krijgen met uw hart, bloedvaten, zenuwen, ogen en voeten.

Fijn om te weten

Is er bij u diabetes geconstateerd? De diëtisten van Omring kunnen u informeren en adviseren. Bijvoorbeeld als u meer wilt weten over uw voeding en glucosewaarden. De Omringwinkel verkoopt bloedglucosemeters, teststrips en diabetessokken. Deze sokken zijn ontworpen om de bloedcirculatie in tact te houden, ook bij gezwollen benen. Bij de Diabetes Vereniging Nederland kunt u diverse folders (‘Zorgwijzers’) opvragen via tel. 033 - 463 05 66 of via internet bekijken op www.dvn.nl externe website .

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99