Blog: Lekker in je vel met yoga

15 december 2015

‘De ‘klik’ is het allerbelangrijkste’

Je goed voelen en in balans zijn: we willen het allemaal. Maar hoe doe je dat? Wij onderzochten of yoga 

Zachtjes hoor ik het ruisen van de zee en tjilpende vogels als ik de yogaruimte van Irene van Kalleveen betreed. Het voelt alsof ik een andere wereld in loop nu deze rustgevende natuurgeluiden me tegemoet komen. In alle haast ben ik zojuist aan komen fietsen, nadat ik de kinderen naar school heb gebracht. Rennen en vliegen om op tijd zijn. Nu ik de ontspannende muziek hoor die Irene heeft opgezet, verdwijnt het gehaaste gevoel als sneeuw voor de zon. Hè lekker, ik mag een uurtje yoga doen!

Zonnegroet

Jaren geleden deed ik het voor het eerst. Ik weet nog goed dat ik dacht: wat is dit? Die zonnegroet krijg ik nooit onder de knie! Al die verschillende bewegingen leken me destijds onmogelijk om te onthouden. Maar al snel werd het ‘eigen’. En nu maak ik niet alleen de bewegingen, maar voel ik ze ook. Want dat is exact waar het bij yoga om gaat: de verbinding van je adem met de asana’s (oefeningen red.), waardoor je optimaal profijt haalt uit je les en je heerlijk ontspant. 

 

In je lijf

We mogen om te beginnen op onze mat komen zitten. Helaas gaat de muziek uit. Daar had ik de hele les wel naar kunnen luisteren! Irene vraagt ons om onze ogen te sluiten en een keer diep in en uit te ademen. Ik vind haar stem erg prettig, waardoor ik me meteen thuis voel. Ze laat ons verschillende ademhalingsoefeningen doen, zodat we ons lijf goed voelen. Langzaam wordt mijn ademhaling dieper en rustiger en laat ik alle to-do lijstjes die nog in mijn hoofd rondwarrelen, even voor wat ze zijn.

 

Voor iedereen

Na de opwarming beginnen we aan een serie asana’s. Irene legt heel goed uit hoe de bewegingen exact gemaakt moeten worden. Marike (42), die last heeft van haar schouder, krijgt aanwijzingen hoe ze die kan ontlasten. Maar er volgen ook opties om de oefeningen te verzwaren. Frank (50) die al vijf jaar bij Irene lessen volgt, maakt er dankbaar gebruik van. 
Hij is erg lenig, dus de extra uitdaging komt hem goed van pas. Het is leuk om te zien dat echt iedereen mee kan doen aan de les. Irene heeft oog voor de hele groep of je nu jong of oud bent, zo stijf als een plank of zo flexibel als een rietje. “Het gaat om de rust die je vindt”, moedigt ze ons aan, “om de bezinning, en niet om hoever je je lijf wel of niet kan buigen of strekken.”

 

Opmerkelijk

Dat yoga echt voor iedereen kan zijn, blijkt later als Irene vertelt dat ze ook aan mensen in een rolstoel heeft lesgegeven. “Ik laat iemand die niet meer fysiek kan bewegen, de oefeningen in zijn hoofd maken door visualisaties. Het effect is dan hetzelfde. Ik heb met een mevrouw gewerkt die door niet-aangeboren hersenletsel compleet verkrampt in een rolstoel zat. Het aantrekken van een jas duurde een kwartier als ze de deur uit wilde. Al na één yogales had deze dame veel meer flexibiliteit in haar armen, waardoor het een stuk gemakkelijker ging. Dat was voor mij ook heel opmerkelijk en ik vond het fantastisch om te zien wat yoga kan doen.”

 

Klik

Mij hoeft Irene niet te overtuigen, dat was ik al. Ik kan niet meer zonder een leven op mijn yogamatje. Als ik een paar dagen geen yoga heb gedaan, begint mijn lijf stram aan te voelen en word ik prikkelbaar. Yoga zorgt er simpelweg voor dat ik lekkerder ik mijn vel zit. Het kan wel even een zoektocht zijn om de juiste vorm van yoga te vinden. Dat was het voor mij ook. Er zijn heel veel verschillende lessen en je moet vinden wat bij je past. Maar of je nu hatha, kundalini, asthanga of een van de andere vormen doet, de ‘klik’ met een yogalerares is het allerbelangrijkste. Dus zoekt... en gij zult vinden. En laat dat nu ook de diepere betekenis van yoga zijn

 

Yoga voor ouderen

Volg een cursus Yoga met €10 korting!

Meer info

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99