Blog: Is de iPad alleen voor jongeren? Nee hoor!

12 mei 2016

Jongeren hebben de voordelen van de tablet al lang ontdekt. Maar ouderen maken nu een inhaalslag. Scrabbel, het nieuws lezen en beeldbellen met je familie, het kan allemaal. Mevrouw Bas (90) en meneer Hovenga (80) hebben die inhaalslag al gemaakt. Lees hier hoe zij het leven met de iPad ervaren.

Mevrouw Bas (90)

krijgt hulp van Josephine (15) bij het leren omgaan met de iPad.

‘Je bent nooit te oud om te leren’

“Acht jaar geleden kwam mijn dochter aanzetten met een grote doos met een computer erin. Kind wat moet ik daarmee, riep ik uit. Dat is toch niks voor zo’n oud mens zoals ik. Inmiddels mail ik ermee naar de kinderen en kleinkinderen en doe er spelletje op. Pas geleden stelde Omring voor om een iPad te gaan gebruiken, omdat ik daarmee kan beeldbellen. Ik had er eerlijk gezegd helemaal geen zin in om weer iets nieuws te leren. Maar mijn computer heeft geen camera dus ik kan daar niet op Skypen. Met een dochter en kleinkinderen in Denemarken leek dat beeldbellen me wel heel leuk.”

Student in huis

“Via Omring kon ik hulp van een student krijgen om met de iPad om te gaan. Toen Josephine bij me kwam, wist ik niet wat ik kon verwachten. Ze ging erg voortvarend aan de slag. Na de eerste ontmoeting was ik doodmoe. Het overviel me allemaal en ik had eigenlijk niets onthouden van wat ze me had verteld.” 
Josephine: “Dat is iets wat ik heb moeten leren, om geduldig te zijn. Ik heb alle stappen opgeschreven voor mevrouw Bas en keer op keer uitgelegd hoe het moest. We hebben samen voor het eerst naar haar dochter in Denemarken gebeld. Dat vond ze erg leuk. Mijn oma is net zo oud als mevrouw Bas en wil helemaal niets van computers weten. Ik vind het geweldig dat zij er wel voor open staat.”

Zelf doen

“Ik ben er ook best wel een beetje trots op hoor, dat ik het nu zelf kan. Zo zie je maar, een mens is nooit te oud om te leren. Josephine heeft me ook laten zien hoe ik er spelletjes op kan spelen. Ik doe veel scrabble of lees het nieuws uit Noord-Holland. Laatst liep ik ergens tegenaan en wist niet hoe ik het moest doen. Dan moet Josephine nog maar even langskomen, dacht ik toen.” 
Josephine: “Ze kan me altijd bellen voor hulp en ik vind het ook leuk om samen te kletsen. Laatst heb ik een grote pan soep voor haar gemaakt, zodat ze het lekker kon invriezen. Ik heb veel geleerd door dit project met mevrouw Bas. En het was ook gewoon gezellig.”

Wim Hovenga (80)

kwam in aanraking met de IPad door beeldzorg

‘Ik wil niet meer zonder iPad’

“Een half jaar geleden vroeg de wijkverpleegster me of ik wilde meewerken aan het beeldzorgproject van Omring. Ze kwam één keer per week bij me langs voor een praatje. Ik moest wel even slikken toen ze voorstelde om dit om de week via beeldzorg te doen. Je wilt toch liever dat er iemand in levende lijve is. Maar ik heb besloten mee te doen, omdat er nu eenmaal moet worden bezuinigd. Zo help ik ook een beetje mee.”
 
“Achteraf ben ik erg blij dat ik heb toegezegd. Zo’n tablet is echt een fijn ding. Ik gebruik het niet alleen voor contact met de wijkzorg, maar ook om het nieuws te lezen en spelletjes te doen. Door mijn reuma heb ik vergroeide handen en kan ik lastig met een toetsenbord werken. De IPad is daarvoor ook een uitkomst, met zo’n speciale pen. Via Omring heb ik nu ook contact met studenten en met een mevrouw die slecht ter been is. Via beeldbellen praten we af en toe met elkaar en dat is erg leuk. Als de iPad het niet doet, dan mis ik ’m echt.”

IPad-training van Omringpas

Om ouderen op weg te helpen organiseert Omringpas de iPad-training. Op logische wijze leggen de docenten alle handigheden van de iPad aan u uit. Dankzij de kleine groep, maximaal 6 personen, heeft de instructeur voldoende tijd voor een duidelijke uitleg.

Kijk hier voor de cursussen bij u in de buurt. 

Mevrouw Bas en Josephine
Mevrouw Bas en Josephine

 

 

 

De iPad-training van Omringpas

Er zijn ook cursussen bij u in de buurt!

Meld u aan!

 

 

 

 

Meneer Hovenga
Meneer Hovenga

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99