Blog: Fietsen maakt gelukkig!

21 september 2016

Fietsen is gezond voor lichaam en geest! Fietsen verbetert uw conditie, maakt uw lichaam soepel en geeft u zelfs een goed humeur. Reden genoeg om op de fiets te springen. In deze blog zetten wij de voordelen van regelmatig fietsen op een rij gevolgd door een aantal leuke weetjes. 

Fietsen maakt gelukkig

Uit verschillende studies is naar voren gekomen dat mensen die regelmatig fietsen gelukkiger zijn. Fietsen zorgt ervoor dat er hormonen vrijkomen die u vrolijk maken. 

Onderzoekers Morris en Guerra(2014), onderzochten hoe verschillende manieren van reizen invloed hadden op emoties als geluk, pijn, stress, verdriet en vermoeidheid. Uit alle manieren van reizen scoorde fietsen het hoogst, gevolgd door de auto. Dit betekent echter niet dat mensen die vaker met het openbaar vervoer gaan ongelukkig zijn. Met oog op de beoordeelde emoties kan pijn bijvoorbeeld verminderd worden door veel te bewegen en stress kan verminderd worden door de ontspanning die fietsen biedt. Zo kan fietsen weldegelijk bijdragen aan een gelukkig gevoel.

Een andere reden dat fietsen gelukkig maakt is de zon. Fietsen doen we meestal buiten en het liefst natuurlijk met een zonnetje in het gezicht. Door de frisse lucht en de vitamine D die je huid opneemt voel je je fitter en blij. De invloed van Vitamine D hangt ook samen met het aanmaken van de ‘’geluk hormonen’’. Zonlicht maakt  melatonine, serotonine en dopamine aan die op hun beurt het vitamine D gehalte in het lichaam verhogen. Dit verbeterd het bioritme waardoor we eerder wakker worden en we ons goed voelen. 

Goed voor uw gezondheid

Bewegen is goed voor je, dat weten we allemaal, maar wat maakt fietsen nou zo gezond? Fietsen wordt vaak bestempeld als een medicijn voor vele ziekten. Het is een gemakkelijke vorm van bewegen die door bijna iedereen uitgevoerd kan worden en ook op latere leeftijd bijgehouden kan worden. Dit laatste wordt ook steeds makkelijker door de steeds vernieuwende snufjes aan de hedendaagse fietsen, denk bijvoorbeeld aan de elektrische fietsen waarop iedereen voorbij vliegt!

Fietsen blijkt ook een goed middel om diabetes op afstand te houden. Zo heeft degene die fietst 40% minder kans op diabetes type 2! In Nederland is overgewicht en een te kort aan bewegen aanleiding voor een groeiende groep diabetici. Door meer voeding binnen te krijgen dan nodig, stijgt het glucose level in het bloed. Harm Kuipers, oud schaatser en hoogleraar bewegingswetenschappen, zegt dan ook: “Minder en anders eten beperkt het energieoverschot, maar bewegen is belangrijker en werkt bovendien sneller. De spieren worden door bewegen gevoeliger voor insuline, ze nemen suiker op en er is vervolgens minder insuline nodig. Dat effect duurt ook na een fietstocht nog even voort.” Een combinatie van goede voeding en regelmatig bewegen is dan ook de meeste effectieve manier om dit tegen te gaan.

Het verschil tussen fietsen en andere vormen van beweging verschilt in de druk op de gewichten. Wanneer je gaat hardlopen worden je gewrichten een stuk meer belast, terwijl fietsen dezelfde positieve effecten op je gezondheid heeft. Dus wil je afvallen of je bloeddoorstroming stimuleren? Pak lekker de fiets! Gezond en verstandig!

Leuke weetjes over fietsen

  • De duurste fiets ter wereld is verkocht voor 1 miljoen euro. Deze fiets is belegd met 24-karaats goud, ingelegd met 500 diamanten en heeft een krokodillenleren zadel.. Sparen dus!
  •  Jongens en meisjes tussen de 12 en 16 jaar in Nederland zitten het meest op de fiets.
  • Binnen een half uur fietsen, fiets je de calorieën van een frikadel eraf.
  • In Nederland worden er jaarlijks 800.000 fietsen gestolen. Dat zijn er 2192 per dag en 91 per uur. Tot zover Nederland fietsland.. 

Dubbele fiets, dubbele pret

Ook in de fietswereld worden er steeds weer nieuwe manieren van fietsen ontdekt om het recreatiefietsen nog leuker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een tandem of een duofiets. Dit zijn voor de meesten geen alledaagse vervoermiddelen, maar daarom extra leuk om een keer te proberen en een leuk idee voor een dagje erop uit!

Een duofiets is vrij onbekend. Op deze fiets kan je naast elkaar zitten in plaats van achter elkaar. Jack en Dina Berkhout probeerden de duofiets uit. Jack(78) antwoordde op de vraag ‘’Waarom is naast elkaar zitten zo fijn?’’: ‘’Je kunt zien hoe de ander reageert en samen praten.’’ En Dina(79) vulde hem aan: ‘’Inderdaad, dat is een van de grootste voordelen. Op een tandem gaat praten lastiger en bovendien is deze fiets stabieler doordat de stoeltjes naast elkaar staan.’’

Wil je West-Friesland verkennen op zo’n bijzondere duo fiets? U huurt hem al voor slecht € 5 per dagdeel op vertoon van uw Omringpas. Klik hier voor meer informatie.

Fietstochten in Noord-Holland

Fietsen voor plezier kan uitstekend in Noord-Holland. De uitgestrekte landerijen en kleine boerendorpjes bieden genoeg om naar te kijken. Op de fiets kunt u makkelijk nieuwe plekken ontdekken en tegelijkertijd heerlijk sportief bezig zijn. 

Er zijn veel verschillende websites die u de mogelijkheid geven een fietstocht samen te stellen of een door hun samengestelde toch uit te kiezen. Hieronder hebben wij een aantal websites voor u op een rij gezet en dan rest ons één ding te zeggen: Veel fietsplezier!

Kies je fietsroute of -rondje samen op:
http://routeplanner.fietsersbond.nl/
http://www.nederlandfietsland.nl/fietsroutes 
 

 

 

 

 

 

 

Fietsen is het vervoersmiddel dat voor het grootste geluk zorgt! 

 

 

 

 

 

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99