Blog: Draag je hart op handen

15 februari 2016

Dossier: Hartproblemen

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Helaas worden de signalen van een hartkwaal of een vaatprobleem  - vooral bij vrouwen - vaak niet op tijd herkend. Daarom is het belangrijk om te weten wat er aan de hand is. Op de site van de Hartstichting staan 55 hart- en vaatziekten genoemd. Wij lichten de bekendste eruit.

Hartstilstand

Dit is het: het hart pompt geen bloed meer rond, al staat het hart soms niet helemaal stil. Dit is levensbedreigend.

Klachten: wie een hartaanval krijgt raakt bewusteloos, reageert niet meer op schudden of aanspreken en ademt niet meer.

Actie: reanimeren (tenzij iemand een penning om heeft met een anti-reanimatieboodschap) en 112 bellen.

Hartinfarct (hartaanval)

Dit is het: de kransslagader is dicht geslibt, waardoor er geen zuurstof meer naar een deel van de hartspier kan komen. Dit deel trekt niet meer samen en sterft af. Soms vindt het infarct plaats zonder dat er klachten zijn. Dit stille infarct komt vaker voor bij vrouwen dan mannen.

Klachten: pijn op de borst die – ook in rust – uitstraalt. Kan gepaard gaan met misselijk zijn en zweten. Vrouwen hebben vaak last van pijn in hun bovenbuik, kaak, nek, rug of tussen de schouderbladen, kortademigheid, extreme vermoeidheid, duizeligheid, een onrustig gevoel, angst en een snelle ademhaling.

Actie: bel 112.

Angina pectoris (hartkramp)

Dit is het: pijn op de borst door vernauwing van de kransslagader, wat kan leiden tot een hartinfarct.

Klachten: meestal dezelfde klachten als bij een hartinfarct. In eerste instantie treden de klachten echter alleen op bij inspanning, emoties, een zware maaltijd en de overgang van warm naar koud.

Actie: duurt de kramp langer dan vijf minuten in rust, bel dan 112. Anders een afspraak maken met de huisarts.

Hartritmestoornis

Dit is het: het hart kan te snel (hartkloppingen), te langzaam of onregelmatig slaan. Er zijn zo’n zeventien verschillende soorten hartritmestoornissen. Hartkloppingen kunnen ook tamelijk onschuldig zijn.

Klachten: bonzend hart, zweten, misselijk, drukkend gevoel op de borst, licht in het hoofd en angstig gevoel. Soms zijn de klachten heel duidelijk, vooral bij hartkloppingen. Maar soms merkt u er minder van, vooral bij een hart dat te langzaam klopt.

Actie: ga naar de huisarts of cardioloog als het vaker voorkomt.

Beroerte/CVA

Dit is het: verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Het is een vaatziekte. Bij een TIA is er een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen, bij een herseninfarct duurt dit langer. Een hersenbloeding wil zeggen dat er door een scheurtje in een bloedvat bloed in de hersenen stroomt.

Klachten: het bewegen van armen of benen is lastig of lukt helemaal niet, een scheve mond, incontinentie, problemen met praten en/of het herkennen van voorwerpen, veel slechter zien, bord half leeg eten, tegen deurposten aanlopen. Soms treden de klachten opeens op en soms geleidelijk.

Actie: bel 112 (bij acute verschijnselen) of ga naar de huisarts/cardioloog.

Aneurysma

Dit is het: een plaatselijke verwijding of uitstulping van de wand van een bloedvat of ader, waardoor deze kan scheuren. Dit komt vooral voor bij rokers, vrouwen met langdurige hoge bloeddruk en ouderen.

Klachten: er zijn vaak weinig klachten en deze vaatziekte wordt dan ook meestal bij toeval ontdekt.

Actie: bent u familie van iemand met een aneurysma in de slagader van de buik? Neem dan sowieso contact op met uw arts, want het is soms erfelijk. Pillen om de bloeddruk te verlagen en gezond leven kunnen helpen.

Aderverkalking

Dit is het: aders zijn brandschoon van binnen als u geboren wordt, maar in de loop van de tijd ontstaan er ‘bobbeltjes’ (vooral bij rokers en mensen met een hoog cholesterol en/of hoge bloeddruk).

Klachten: pijn in de benen (etalagebenen) of angina pectoris.

Actie: neem contact op met uw huisarts, ga meer bewegen en gezonder leven.

 

Wat kunt u er zelf aan doen?

Hart- en vaatziekten ontstaan vaker bij mensen die roken, blootstaan aan veel stress, diabetes of een hoog cholesterol hebben, weinig bewegen, ongezond eten en te zwaar zijn. Wilt u de kans erop verkleinen, dan is het verstandig om wat aan de oorzaken te doen. Zoals stoppen met roken, gezonder eten, afvallen en meer gaan bewegen. Neem de trap in plaats van de lift, laat de auto vaker staan en ga sporten.

Met uw Omringpas kunt u zelfs korting krijgen bij diverse sportscholen en zwembaden. Stress is vaak lastiger te voorkomen, maar een gezondere leefstijl zorgt voor een betere balans. Laat daarnaast uw bloeddruk en cholesterol regelmatig meten, bijvoorbeeld tijdens de health checks van Omring.

In Nederland sterven elke dag 56 vrouwen en 50 mannen aan een hart- en vaatziekte

Iets meer dan de helft van de overledenen is ouder dan 75 jaar

Er wordt sinds dit jaar extra onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99