Blog: Dossier bloeddruk

01 december 2015

Maar liefst 30% van de Nederlanders heeft een te hoge bloeddruk en lang niet iedereen is zich daarvan bewust. Maar wat betekent een te hoge bloeddruk? En hoe erg is het om te lage bloeddruk te hebben?

Wat is de bloeddruk precies?

Het hart pompt bloed door het lichaam en daarvoor is een bepaalde druk nodig. Die mag niet te hoog en niet te laag zijn. Het is net als bij een cv-ketel: als die te weinig druk heeft, dan wordt de radiator niet warm en als de druk te hoog is dan barsten de lassen van de leidingen. Het voordeel van bloedvaten is dat ze over het algemeen goed meerekken.

Waar staan bovendruk en onderdruk voor?

De bovendruk wordt gemeten op het moment dat het hart samenknijpt en de slagader het bloed het lichaam in pompt. Dan is de druk het hoogste. Heeft het bloed zich verspreidt, dan ontspant het hart zich en is de druk het laagste en spreken we van ‘onderdruk’. De boven- en onderdruk worden altijd vermeld in millimeters kwikdruk, bijvoorbeeld 120/80 mm Hg. Dit wil zeggen een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80.

Wat is een gezonde bloeddruk?

Dat verschilt per mens en per moment, maar 120/80 mm Hg is een prima bloeddruk onder normale omstandigheden. Geven meerdere metingen 140/90 mm Hg of meer aan, dan is de bloeddruk te hoog. Over het algemeen hebben mannen met een bloeddruk van 110/70 mm Hg of minder en vrouwen met een bloeddruk van 100/60 mm Hg of minder last van een te lage bloeddruk.

Hoe erg is een te hoge bloeddruk?

Als de bloedvaten voortdurend onder een te hoge druk staan, gaat de rek er langzaam maar zeker uit. Net als bij een elastiekje. Dat kan uiteindelijk ernstige problemen opleveren, zoals hartritmestoornissen, hersenbloedingen, longproblemen of schade aan de nieren. Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Zo af en toe een iets verhoogde bloeddruk is overigens niet erg, maar continu een bloeddruk van bijvoorbeeld 200/140 mm Hg kan wel zeer schadelijk zijn.

Wat verhoogt de bloeddruk?

Verrassend zijn de oorzaken van (te) hoge bloeddruk bepaald niet: roken, overgewicht, veel zout eten, weinig bewegen, overmatig alcohol drinken en veel stress. Ook erfelijkheid speelt een rol. Bij ouderen is een hogere bloeddruk vrij gebruikelijk. Dat komt doordat de bloedvaten steeds minder flexibel worden naarmate de leeftijd stijgt. Doordat sommige ouderen niet zo veel bewegen, wordt dat proces extra versterkt.

Wat valt eraan te doen?

Gezonder leven helpt uiteraard. Zoals minder zout (mijd vooral de pakjes en zakjes) en minder vaak rood vlees eten. Stoppen met roken, maar vooral meer wandelen, fietsen of sporten. Wie zijn spieren in actie laat komen, stimuleert de doorbloeding en stofwisseling. Bewegen houdt ook het hart en de longen in conditie. Daarnaast wordt zout beter afgevoerd. Afvallen kan ook helpen, want hoe dikker hoe meer moeite het hart moet doen om het bloed overal te krijgen. Daardoor neemt de druk toe.

Wat merk je van te lage bloeddruk?

Wie bij het opstaan duizelig wordt of zelfs flauwvalt, kan een te lage bloeddruk hebben. Maar er zijn ook mensen die er niets van merken. Het is niet zo schadelijk als te hoge bloeddruk, maar kan wel onprettig zijn. Wie valt doordat hij duizelig wordt kan bovendien ongelukkig terechtkomen. Extreem te lage bloeddruk is uiteraard een reden om uitgebreid onderzoek te laten doen.

Wat is de oorzaak en wat doe je eraan?

De bloeddruk kan dalen door uitdroging, bloedverlies, een heftige allergische reactie, alcohol, bepaalde medicijnen, ongesteldheid, een plotselinge overgang van warm naar koud (bijvoorbeeld tijdens een saunabezoek) of een hartinfarct. Vaak zit te lage bloeddruk ook in de familie. Lekker bewegen helpt er goed tegen, want dan train je het hart en de bloedvaten. Verder: drink veel water, eet regelmatig een dropje, neem ’s middags een kopje bouillon en strooi wél zout over de groente.

Moet je de bloeddruk vaak controleren?

Omdat veel mensen er weinig van merken dat hun bloeddruk verandert, is het verstandig regelmatig de bloeddruk te laten meten bij de huisarts. Wie last van (te) hoge bloeddruk heeft, kan het ook zelf thuis doen met een bloeddrukmeter.

Bloeddrukmeter met 10% korting

Heeft u een Omringpas? Dan ontvangt u in de Omringwinkel 10% korting op de bloeddrukmeters van Omron. Bijvoorbeeld de Omron M6, een volautomatische bloeddrukmeter voor de bovenarm, die zelf het opblaasniveau bepaalt. U leest de bloeddruk en hartslag af op een zeer groot scherm. Verder is de meter erg snel, herkent bewegingsfouten, signaleert een onregelmatige hartslag, onthoudt 90 metingen en kan 1500 keer meten op één setje batterijen. Prijs zonder korting € 114,95 met korting € 103,45.

Health checks

Wilt u weten hoe gezond u bent? De Omring verpleegkundige neemt bij de health check diverse tests af, waaronder een bloeddrukmeting. Zij bespreekt met u de resultaten. U kunt bij haar terecht met vragen over uw gezondheid. Een health check kost € 7,50 en is exclusief voor Omringpashouders

Onze huidige bloeddrukmeter is in 1896 uitgevonden door de Italiaan Scipione Riva-Rocci

 

In Duitsland komt lage bloeddruk veel voor, in Engeland juist helemaal niet

Niet alleen zoute drop verhoogt de bloeddruk, maar ook zoete drop (dat komt doordat er in allebei glycyrrhizinezuur zit)

Bloeddrukmeter met 10% korting

Nu in de Omringwinkel een Omring bloeddrukmeter

Meer informatie

Wilt u weten hoe gezond u bent?

Doe de een health check bij Omring verpleegkundige

Meer informatie

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99