Blog: 7 Gouden tips om gewrichten te ontlasten

22 september 2015

Reuma is een verzamelnaam voor zo’n 100 aandoeningen die vaak gepaard gaan met pijnlijke en stijve gewrichten. Soms verminderen of bestrijden medicijnen de reuma, maar niet altijd. Dan kunnen dagelijkse dingen best lastig zijn. Deze zeven tips kunnen wellicht helpen.

Tip 1 - Wissel activiteiten af

Wissel intensieve activiteiten af met rustige. En belast uzelf niet te lang achter elkaar. Dus ga bijvoorbeeld een uurtje winkelen en trakteer uzelf dan op een kop koffie. Stop elke dag vijf bloembollen in de tuin en niet twintig in één keer. Stofzuig alleen de huiskamer en lees daarna een tijdschrift. Morgen komt de slaapkamer aan de beurt.

Tip 2 - Las pauzes in

Voorkom dat u te lang in dezelfde houding zit, bijvoorbeeld achter uw beeldscherm of met uw tablet op schoot. Las een korte pauze in. Er bestaan gratis computerprogramma’s en apps die na een uur een seintje geven (zie bijvoorbeeld www.gratissoftware.nl externe website ).

Tip 3 - Beweeg!

Bewegen is erg gezond! U wordt er soepeler van, uw conditie verbetert, u krijgt meer spierkracht en bij het sporten komen endorfines (gelukshormonen) vrij. Maar bepaalde sporten zijn meer geschikt dan andere. Kies voor duursporten zoals zwemmen, fietsen, rustig spinnen of wandelen en niet voor explosieve sporten waarbij u bijna vanuit stilstand opeens in beweging moet komen, zoals honkbal of tennis. Wie gewoon fietsen te zwaar vindt, kan natuurlijk een e-bike aanschaffen. Ook zijn er tegenwoordig erg flitsende driewielers te koop.

Tip 4 - Verdeel uw kracht

Verdeel uw kracht over meerdere gewrichten. Zo kunt u een kopje tussen duim en wijsvinger vastpakken, maar het is beter om uw hand om het kopje te leggen. Een tas dragen? Kies een rugzak, zodat u het gewicht over beide schouders verdeelt. Overigens bestaat er ook een speciaal handvat om een plastic tas mee te tillen (te koop in de Omringwinkel).

Tip 5 - Handige hulpmiddelen

Kijk uit naar handige hulpjes. Zo heeft de Omringwinkel veel praktische hulpmiddelen: verdikte pennen en bestek, makkelijke flessen- en blikopeners, aantrekhulp voor sokken, groot clipje voor een ritssluiting, een speelkaartenhouder, etc. Kijk eens op in de webshop van de Omringwinkel externe website  of kom langs bij de Omringwinkel in Hoorn, Schagen, Den Helder, Texel of Bovenkarspel.

Tip 6 - Logische plek

Staat alles in uw huis wel op de beste plek? Kunt u er goed bij? Als u koffie maakt, moet u dan vijf keer heen en weer lopen of liggen de koffiefilters dicht bij het koffiezetapparaat? En helpt het om in de keuken een verrijdbaar krukje of een plank met stoel in de keuken te hebben, zodat u zittend de uien kunt snipperen?

Tip 7 - Vraag hulp

Vraag hulp als dat nodig is. Veel mensen hebben de neiging om alles zelf op te willen lossen, maar soms gaat dat gewoon niet meer. Vooral dweilen, ramen zemen, de bedden opmaken en de tuin bijhouden, vormen een zware belasting. Is er een aardige buurman die de heg wil snoeien? Heeft u een budgetje voor een particuliere huishoudelijke hulp? Lukt zelf douchen nog wel? De wijkverpleegkundige van Omring kan samen met u kijken hoe u ondersteuning of thuiszorg kan regelen. Daarnaast heeft Omring ergotherapeuten die - behalve deze zeven praktische tips - nog meer adviezen kunnen geven. Wilt u contact met lotgenoten of meer informatie over reuma? Kijk dan ook eens op www.reumafonds.nl externe website .

Hoe helpt de Omring- ergotherapeut?

Een ergotherapeut kijkt naar uw persoonlijke situatie en geeft advies over hoe u met uw ziekte of aandoening prettiger kan leven. Vaak gaat het om praktische tips, zoals ‘gebruik een vergiet, want dan hoeft u niet de pan en de deksel vast te houden’. Maar de ergotherapeut bedenkt ook samen met u oplossingen voor ingewikkeldere kwesties. De ergotherapeuten externe website komen bij u thuis, maar u kunt hen ook bezoeken in het Advies en BehandelCentrum van Omring in Hoorn, Den Helder en Lutjebroek.

Uw verzekering vergoedt 10 uur ergotherapie.

Deze pagina delen op:

088 - 206 79 99